Cybersecurity

Nieuwsberichten

Cybersecuritybeeld Nederland 2017: Digitale weerbaarheid Nederland blijft achter op groeiende dreiging

Jun 21 2017
De digitale weerbaarheid in Nederland blijft achter bij de groei van dreigingen. Overheid, bedrijfsleven en burgers nemen veel stappen om de digitale weerbaarheid te vergroten, maar dit gaat niet snel genoeg. Dat blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2017 (CSBN 2017) dat demissionair staatssecretaris Dijkhoff naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Succesvolle One Conference 2017 "We are all connected"

May 23 2017
Op 16 en 17 mei vond in het World Forum in Den Haag de vijfde internationale One Conference plaats. Een must-visit conferentie voor veel mensen uit de cybersecurity gemeenschap, wetenschap, bedrijfsleven en overheid.

Inlichtingendiensten publiceren nieuwe brochure over cyberaanvallen

May 22 2017
De AIVD en de MIVD hebben een brochure uitgebracht over cyberaanvallen op de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven door buitenlandse cyberspionnen.

Bilaterale Cyber Security call for proposals ‘Joint U.S. – Netherlands Cyber Security Research programme’ aangekondigd

May 18 2017
NWO Exacte en Natuurwetenschappen en het Ministerie van Veiligheid & Justitie hebben op 17 mei samen met hun partner uit de Verenigde Staten de openstelling bekendgemaakt van een reeds eerder aangekondigde bilaterale call for proposals, genaamd ‘Joint U.S. – Netherlands Cyber Security Research programme’. Binnen dit programma wordt circa M€ 2,4 beschikbaar gesteld voor onderzoeksprojecten op het gebied van Cyber Security, gezamenlijk uit te voeren door onderzoekers uit de Verenigde Staten en Nederland.

Grote activiteit van pogingen tot ransomware besmettingen [update]

May 18 2017
Op 12 mei 2017 is er een grote activiteit van pogingen tot ransomware besmettingen waargenomen die vooral in het buitenland veel besmettingen heeft veroorzaakt. Bij het NCSC zijn nog geen meldingen bekend die duiden op een toename van besmettingen met ransomware in Nederland.

One conference 2017 geopend door Henk Kamp en Klaas Dijkhoff

May 16 2017
De internationale One Conference is vanochtend officieel geopend door minister Henk Kamp (EZ) en staatsecretaris Klaas Dijkhoff (VenJ). Het is voor het eerst dat de tweedaagse cyber security conferentie wordt gehost door twee ministeries. Het thema deze conferentie is “We are all connected.” Dijkhoff benadrukte tijdens de opening het belang van het delen van informatie en kennis. Henk Kamp: "Digitalisering is cool, cyber security is hot."

Cyber Readiness Index: overwegend positief voor Nederland

May 15 2017
De kernconclusies van de Cyber Readiness Index (CRI) voor Nederland zijn overwegend positief. Nederland is op de goede weg bij het verder versterken van de digitale veiligheid: dat blijkt uit een heldere visie, relevante strategieën en ambitie. De kanttekeningen die de onderzoekers van het Potomac Institute plaatsen, is dat er meer (financiële) middelen moeten worden uitgetrokken om bij te blijven bij de ambities op het gebied van cyber security.

Actief misbruik van ShadowBrokers exploits

Apr 26 2017
Eerder deze maand heeft ShadowBrokers een verzameling van documenten en exploits online gezet.

Privacy Enhanced Filter (PEF) wordt als opensource software beschikbaar gesteld

Apr 25 2017
Effectieve detectie en preventie van digitale gevaren en risico's staan vaak op gespannen voet met privacyregelgeving. Het Privacy Enhanced Filter (PEF) kan netwerkverkeer zo veel mogelijk ontdoen van privacygevoelige informatie, op zodanige wijze dat detectie en preventie mogelijk blijven. Dit is analoog aan de werking van Google Street View waarbij personen, nummerborden e.d. worden geanonimiseerd, maar waarbij de weg, omgeving en obstakels wel kunnen worden gezien. Hierdoor kunnen detectiemaatregelen hun werk doen zonder privacy in gevaar te brengen.

NCSC publiceert nieuwe factsheet Postkwantumcryptografie

Apr 14 2017
De komst van kwantumcomputers kan grote gevolgen hebben voor organisaties die werken met versleutelde gegevens. Met een kwantumcomputer wordt het mogelijk gegevens te ontsleutelen die beveiligd zijn met de meestgebruikte vormen van cryptografie. Gegevens die op dit moment nog voldoende beveiligd zijn, zijn dat na de komst van kwantumcomputers niet meer. De gevolgen zijn echter nog groter: er kunnen nu al versleutelde gegevens worden onderschept, zodat ze in de toekomst met een kwantumcomputer ontsleuteld kunnen worden.
mautic is open source marketing automation